Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Lut 2013 12:46 

Witam,
chciałam wszystkich przestrzec przed lotami w-wa - bangkok linie emirates.

10-23 luty lecielismy na tej trasie.Lot w tamtą stronię miał trwać ok. 15 godzin. Trwał oczywiście więcej, ponieważ nic nie odbyło się punktulanie, ale ok. Zdarza się.

Apogeum bylejakości emirates nastąpiło podczas drogi powrotnej. Wylot z BKK o 2.25 rano lokalnego czasu, a w W-wie mielismy byc 10.45 23.02.2013.

Zaczęło się od tego, że z BKK do Dubaju lecieliśmy chyba najciaśniejszym samolotem świata. To była jakaś masakra. A skończyło na tym, że zamiast 16 h podrozy mielismy 32h.
Jak można zobaczyc robiac rezerwacje linie zdecydowaly, ze czas na transfer z lotu BKK-DXB na lot DXB-WAW wyniesie 1,5h. Okazało się, że to nie wystarczy. Wylot z BKK byl opozniony, jak kazdy wczesniejszy. Okazalo sie, ze opoznienie wyniesie 1h!! Na pokłądzie 12 osob lecacych do Warszawy. Panika, że nie zdążymy. Personel pokładowy ma nas gdzieś, zero przejęcia. Boarding zaczął się 6.45 (wylot 7.30). Lądujemy 6. 57. 7.10 wyskakujemy z samolotu jak z procy. mamy 20 min wiec zdazymy bo to ten sam terminal wiec blisko. po drodze jestesmy zatrrzymani przez pracownika emirates. myslimy super - szybko nas przeprowadzi i czekamy grzecznie. 7.25 daje nam boarding passy do....frankfurtu, a potem do w-wy. Wszystkim szczeki opadly ze zdumienia. Fakt, że posłuchaliśmy tego faceta i grzecznie czekalismy to bylo cos czego najbardziej zalowalismy. Gdybysmy pobiegli to bysmy zdazyli.
Dodam, że 30 pasazerow do manchesteru bylo w podobnej sytuacji.

Final byl taki, ze za 2 h wylot do niemiec, a po 3h do w-wy.

Ale to jeszcze nie koniec.
Siedzimy (12 osob!) w samolocie do frankfurtu a tu nagle komunikat ' jestesmy opoznieni, 25 minut poniewaz ...czekamy na pasazerow tranzytowych'. Krew sie w nas zagotowala. Ci czekaja, a na nas nie czekali. Skąd? Jak? Dlaczego?

Po 7h dolatujemy do frankfurtu i okazuje sie, ze na pokladzie sa ludzie spieszacy sie na kolejny lot. Co robi personel pokladowy? Toruje im droge i wypuszcza jako pierwszych z samolotu po ladowaniu aby mogli zdazyc.

Brak slow. W tych liniach, nie rozumiem, jakim cudem najlepszych na swiecie, jest brak spojnosci co do zachowania personelu., brak spojnej polityki co do spoznien samolotow i czekania na tranzytowych pasazerow. Kazda trasa wyglada inaczej. Raz na trasie 6h lotu daja Ci pic jeden raz, a potem na trasie 5h daja 4 razy. To jest drobiazg oczywiscie, ale w calej historii znaczacy.

WNIOSEK JEST TAKI: czas przesiadki 1,5 h w dubaju jest zbyt krotki. WSZYSTKIE LOTY tych linii ( w ciagu 14 dni mielismy ich 8, a w tym 5 emirates) sa spoznione. Jest to o tyle paradoksalne, ze dubaj to "ich lotnisko" i nie powinno byc tam takich sytuacji.

Smutne jest to, ze walke z quatarem przegrywaja juz na starcie...
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 25 Lut 2013 13:08 

złoty
Takie sytuacje się zdarzają, po prostu mieliście pecha.

asiadobr napisał(a):
po drodze jestesmy zatrrzymani przez pracownika emirates. myslimy super - szybko nas przeprowadzi i czekamy grzecznie. 7.25 daje nam boarding passy do....frankfurtu, a potem do w-wy. Wszystkim szczeki opadly ze zdumienia. Fakt, że posłuchaliśmy tego faceta i grzecznie czekalismy to bylo cos czego najbardziej zalowalismy. Gdybysmy pobiegli to bysmy zdazyli.

Nic by to nie dało, bo jeśli dostaliście karty na lot do FRA i WAW to znaczy że usunęli Was z rejsu bezpośredniego do WAW i boarding pewnie się już zakończył.

Napisz do nich maila o odszkodowanie 600€ za osobę, jeśli opóźnienie było z winy linii (a nie np. siła wyższa) to otrzymacie rekompensatę.

#3 PostWysłany: 25 Lut 2013 13:50 

B777 są ciasne u nich (układ 3-4-3). Ale nigdy tego nie odczuwałem, może dlatego że jestem szczupły. Taką mają politykę: zmieścić dużo ludzi do samolotu - przynajmniej mają zyski w odróżnieniu od wielu innych linii;) Teraz też walczą z producentami o nowy samolot, m.in. z Airbasem o A350 bo chcą wcisnąć do nich więcej pax:) To jest jedna z "tajemnic" sukcesu tych linii a nie jakieś wyimaginowane (jak sądzę) dotacje od szejków:P

Z przesiadkami jest różnie, widziałem nie raz samoloty oczekujące na pasażerów innych linii i obsługę "gate" biegającą(!) do ludzi idących z innego lotu (w tym czasie było już wypisane "gate closed" ale ciągle kolejni podróżni wchodzili) . Ktoś tu widać inaczej zdecydował... Generalnie Dubaj to zatłoczone lotnisko, łatwo o opóźnienia..stąd chyba czasem decydują, że nie da się przytrzymać dłużej danego lotu. Mieliście pecha, zdarza się..zwłaszcza w dużych szybko rozwijających się liniach:/
To, że zdarzy się przejść pieszo to jeszcze nie wszystko, bo zostaje kwestia bagaży, które też muszą przeładować.
Zdecydowana większość moich lotów była jednak punktualnie.
Pewnie opóźnienie się trafi jak sam będę się śpieszył;)

Zdecydowanie napisz do nich, opisz też sytuację.
Nie wiem czy lepiej na maila czy przez formularz na stronie.
(http://www.emirates.com/pl/english/help ... il-us.aspx)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Mar 2013 14:06 
Awatar użytkownika

hmm, noszę się z zamiarem skorzystania z tego właśnie połączenia w lecie, interesująca mnie opcja ma jeden stopover 2:50, drugi 4:50 więc chyba wystarczy...
ale mam pytanie innej natury, bo nie mogę dostać się do wiarygodnych informacji - jak to jest z wizą w Dubaju? czy koniecznie muszę ją mieć, jeśli nie mam zamiaru opuścić lotniska ani na minutę? jedne źródła twierdzą, że jeśli czas przesiadki jest krótszy niż 8h (lub 24h, w zależności od źródła), to nie muszę mieć wizy, inne zaś upierają się przy wizie tranzytowej do 96h...
nie ukrywam, że wolałabym uniknąć tego wydatku - czy ktoś z Was ma może sprawdzone dane?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Mar 2013 14:10 
Awatar użytkownika

srebrny
Wszystkie zrodla mowia raczej o tym, ze zadnej wizy tranzytowej nie potrzeba :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Mar 2013 14:22 
Awatar użytkownika

to proszę o wskazanie takiego źródła, gdyby wszyscy zgodnie twierdzili to samo, to szukałabym pomocy tutaj..
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 11 Mar 2013 18:29 

A ja mam zgola inne doświadczenie z Emirates. Otóż leciałem z nimi 06.02 (inauguracyjny z WAW-DXB) nastepnie po 4h DXB-BKK następnie 01.03 BKK-HKG i 08.03 HKG-DXB-WAW 2:50h stopover. Wszystkie loty o czasie obsługa miła jedzenie ok tylko jedna uwaga jakby długo trzeba czekać na posprzątanie po posiłkach. A loty DXB-BKK BKK-HKG i HKG-DXB na A380 ktorego wybrałem celowo wiedząc że jest wygodniejszy niż 777. Wisienką na torcie była zmiana za darmo klasy Economy na Business na odciku DXB-WAW, także złego słowa nie mogę powiedzieć o tej linii.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Mar 2013 21:29 
Awatar użytkownika

@|...o...| - dziękuję :)
@naporex - z takiego właśnie połączenia mam zamiar skorzystać, mam nadzieję, że będzie równie dobrze :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 11 Mar 2013 21:41 
Awatar użytkownika

niebieski
naporex napisał(a):
Wisienką na torcie była zmiana za darmo klasy Economy na Business na odciku DXB-WAW, także złego słowa nie mogę powiedzieć o tej linii.

masz jakiś status? skyward? czy tak po prostu?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 11 Mar 2013 21:57 

Odszkodowanie jest proste do załatwienia.

Tutaj podstawa prawna: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 261:PL:PDF
W art. 6 i 7 masz opisane warunki oraz wielkość odszkodowania. Tak naprawdę jeżeli lot był opóźniony o więcej niż wskazane w art. 6 i nie było to spowodowne siłą wyższą (pogoda, wulkan, strajk lotniska itp.) to linia jest bez szans. Jakby się burzyli to powołujesz się na orzeczenia trybunały sprawiedliwosci w sztrasburgu. Znajdziesz właściwe w google. Jedno z orzeczeń mówi, że usterka techniczna nie jest siłą wyższa, więc też by się należało odszkodowanie.
Najpierw piszesz do lini. Czekasz na odpowiedź do 6 tygodni. Potem skarga w urzędzie lotnictwa cywilnego. Tutaj formularz zgłoszeniowy: http://www.ulc.gov.pl/index.php?option= ... &Itemid=43

Działa na linie lotnicze pochodzące z UE. Nie wiem jak z liniami z krajów trzecich.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 12 Mar 2013 00:19 

Loty: 85
Kilometry: 236 428
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
jacek69 napisał(a):
mucha napisał(a):
Takie sytuacje się zdarzają, po prostu mieliście pecha.

asiadobr napisał(a):
po drodze jestesmy zatrrzymani przez pracownika emirates. myslimy super - szybko nas przeprowadzi i czekamy grzecznie. 7.25 daje nam boarding passy do....frankfurtu, a potem do w-wy. Wszystkim szczeki opadly ze zdumienia. Fakt, że posłuchaliśmy tego faceta i grzecznie czekalismy to bylo cos czego najbardziej zalowalismy. Gdybysmy pobiegli to bysmy zdazyli.

Nic by to nie dało, bo jeśli dostaliście karty na lot do FRA i WAW to znaczy że usunęli Was z rejsu bezpośredniego do WAW i boarding pewnie się już zakończył.

Napisz do nich maila o odszkodowanie 600€ za osobę, jeśli opóźnienie było z winy linii (a nie np. siła wyższa) to otrzymacie rekompensatę.

Pewny jesteś, że odszkodowanie się należy?

A może płaciłeś kartą i masz ubezpieczenie ? To wtedy dodatkowo możesz dostać kasę od ubezpieczyciela .
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 12 Mar 2013 08:09 

złoty
jacek69 napisał(a):
Pewny jesteś, że odszkodowanie się należy?

Lot do kraju UE, więc tak. Nieważne że linia spoza Europy. Oczywiście nie wiem jak ciężko jest wydrzeć im to z gardła, np. mój kolega dopiero teraz dostał odszkodowanie od Vietnam Airlines za opóźniony lot sprzed 8 miesięcy.

#13 PostWysłany: 12 Mar 2013 08:39 

Blackall napisał(a):
masz jakiś status? skyward? czy tak po prostu?

Nie mam żadnego statusu, przy gate Pan "wpuszczający" powiedział dzień dobry, zapytał jak się czuję itd więc odpowiedziałem, że zmęczony bo dopiero co przyleciałem z HKG na to On: "To ja Panu zmienię klasę na Busiess, co Pan na to?" - nie wypadało odmówić, wydrukował nowy boarding pass i tyle :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 20 Mar 2013 11:27 

Witam,
Śledziłam wątek ponieważ byłam jedną z pasażerek opóźnionego lotu. Wysłałam wypełniony formularz ze skargą oraz żądaniem odszkodowania.
Oto jaką odpowiedź dostałam :
Dear Mrs Zuckerman,

Thank you for taking the time and trouble to detail your concerns in your email message of 26 February 2013, and for your patience whilst I looked into the events you have described.

Please accept our apologies for the inconvenience you and Mr Jakub Zuckerman experienced following the delay to your flight departing from Bangkok. Although every effort is made to achieve on-time departures, an integral part of our product, there are occasions when flights are delayed. I can confirm that flight EK419 of 23 February, was delayed due to operational reasons.

I do agree that our passengers are inconvenienced when flights are delayed. Whilst we make every effort to transport passengers according to planned schedules, sometimes operational necessities cause changes to these schedules. When this happens, we do our utmost to minimise passenger inconvenience.

It is of concern to learn that the above delay led you to misconnect to your onward flight, EK179, from Dubai to Warsaw, on 23 February.

In this type of situation, passengers will be re-booked onto the first available flights to their final destination. I note that you and Mr Zuckerman were re-booked on the flight EK045, departing later the same day to Frankfurt, with an onward connection to Warsaw on Polish Airways.

Mrs Zuckerman, I was sorry to learn of your further disappointment as you also experienced a delay on flight EK045, on 23 February, from Dubai to Frankfurt. Our records show that this flight was delayed by 23 minutes as the aircraft was awaiting departure clearance from Air Traffic Control at Dubai. I do feel you have been unfortunate to experience delays on more than one occasion and I would like to reassure you that this is not indicative of our normal standard of service.

Taking into account the overall inconvenience you and Mr Zuckerman experienced, as a gesture of goodwill, without prejudice or admission of liability, I am pleased to offer you 10,000 miles each, should you wish to join Skywards, our frequent flyer programme. This offer is valid for a period of 90 days from the date of this letter.

Please enrol as Skywards member by visiting our website on www.skywards.com, and advise me of your membership numbers so that I may credit the miles to start off your memberships. Additionally, you may be able to claim miles for your recent itinerary, if claimed within 60 days of the flight dates.

I do hope your recent experience has not married your impression of Emirates and that we can look forward to another opportunity to welcome you onboard Emirates in the near future.

Yours sincerely,

Caroline Gamree

Customer Affairs

Wniosek - mam się cmoknąć. :( Ciekawa jestem czy teraz da cokolwiek skarga do Urzędu Lotnictwa?
Jeśli macie jakieś informacje na temat "walki" z liniami to proszę o informacje.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 29 Kwi 2013 12:26 

Loty: 7
Kilometry: 31 319
Krajów: 6 / 2.8%
niebieski
Odgrzewam ...
Niestety chyba ma rację. Rozporządzenie ma zastosowanie w stosunku do lotów z/do lotnisk UE, a DXB-FRA poleciał przecież planowo. To, że lot BKK był mocno spóźniony z powyższych względów nie łapie się niestety pod rozporządzenie. Dokument nie reguluje niestety takich sytuacji w jakiej się znaleźliśmy tzn. przez opóźnienie lotów poza UE nie zdążyliśmy z przesiadką. Liczy się opóźnienie z/do lotnisk w UE. Stawiam, że DXB-WAW, na który się spóźniliście odleciał planowo, tak samo jak DXB-FRA dlatego odszkodowanie nie przysługuje.

Przerabiam ten sam wątek z tym, że z trasy CMB-MLE-DXB. Lot opóźniony ponad 5h, nie zdążyliśmy na DXB-WAW i szczęśliwie przebookowali nas na DXB-PRG, a potem PRG-WAW by LOT bo bałem się że będziemy nocować i zwiedzać za darmo Dubaj. Nie było mi to na rękę, bo następnego dnia z WAW miałem wylot do BKK via DOH ;)

P. S. Da radę te 10 tys mil zamienić na jakiś sensowny lot ? Sprawdzaliście ?
mucha napisał(a):
Lot do kraju UE, więc tak. Nieważne że linia spoza Europy. Oczywiście nie wiem jak ciężko jest wydrzeć im to z gardła, np. mój kolega dopiero teraz dostał odszkodowanie od Vietnam Airlines za opóźniony lot sprzed 8 miesięcy.
No i ten lot do kraju UE (DXB-WAW i DXB-FRA) odleciał planowo, więc z odszkodowaniem raczej ciężko.
Możesz przybliżyć sytuację kolegi ze szczegółami ?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 01 Maj 2013 17:02 

Loty: 76
Kilometry: 87 275
Krajów: 15 / 7.0%
Troszkę nie łapie, jesteś zła bo na lotnisku, niemal na wejściu wiedząc o opóźnieniu lotu do WAW, przebookowano Cię od razu na inny lot?

Kwestia tego czy samolot będzie czekał czy nie czasem nie jest zależna od ilości osób które mogą zdążyć/nie zdążyć, decyzje podejmuje centrum operacyjne linii lotniczej i to oni decydują czy się po prostu opłaca czy nie. Skoro wręczono Ci karty pokładowe to widocznie mieli informacje o tym że nie zdążycie, zresztą 20 minut na przesiadkę to naprawdę mało. A większe opóźnienie lotu do WAW niż tego na który Cię przebookowano (jeśli dobrze rozumiem) to cóż, niestety zwykły pech, ot co.

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość