Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Paź 2015 15:07 

Loty: 54
Kilometry: 104 521
Krajów: 23 / 10.8%
Papierki, cyferki, czyli praca, praca.. zmęczenie materiału. Szukanie możliwości wyrwania się z miasta. Ambicja do zdobycia następnego miejsca na mapie i kilka innych motywatorów.. Tak zrodziła się decyzja o kilkudniowej wycieczce na Ukrainę! Wycieczka solo, bo tak czasem trzeba, żeby odpocząć. Wygodniej zresztą logistycznie, a i decyzyjność nie jest rozproszona.

Z Warszawy wyjechałem we wtorek 9:40. Koszt biletu 60zł. Relację Warszawa Zachodnia - Lwów obsługuje każdego dnia kilka autobusów. Czas przejazdu to ok 8 godzin, jednak sporo zależy od korków i kontroli na granicy. Z zasady szybciej odprawa odbywa się w stronę do Ukrainy niż odwrotnie. Nasz autokar we Lwowie był lekko po 19:00 czasu ukraińskiego (czyli 18:00 polskiego)

Image

Dworzec we Lwowie

Image

Na miejscu nie skorzystałem z bogatej oferty miejscowych taksówkarzy, postanowiłem piechotą trafić do swojego hotelu położonego w centrum, a przy okazji zobaczyć trochę miasta.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Podróż piechotą z dworca głównego na Plac Mickiewicza zajęła mi ok 50minut. Tam znajdował się mój hotel, historyczny - George - http://www.georgehotel.com.ua/pl/

pokój w stylu.. retro? łazienka w korytarzu, ale nie stanowiło to żadnego problemu. Hotel jest cudowny!

Image
Image
Image
Image

Rejestracja, szybki prysznic, rzeczy zostają w pokoju a ja ruszam na miasto w poszukiwaniu smaku lwowskiej atmosfery i specjałów

Budynek Opery na Placu Swobody

Image

Image
Image
Image
Image

Pierwszy bar który odwiedziłem :)
Image

Tego wieczora zatrzymałem się w dwóch barach na rynku, w każdym z nich konsumując po jednym piwie. Łączny ich wyniósł 36uah, tj ok 6zł. ohhhhh :)
Jeśli ktoś poza mną będzie tego bloga czytał, to dodam praktyczną informację że Hrywny w kantorze najlepiej kupować zaraz po przekroczeniu granicy (autobus zatrzymuje się specjalnie w tym celu) albo we Lwowie. W Polsce kurs Hrywny jest o wiele słabszy niż tam na miejscu, z kolei dalej od granicy z Polską spotyka się kantory handlujące jedynie Euro, Dolarem i Rublem. Za 100PLN dostawałem średnio 575UAH.

OK. Poszedłem spać. Rano śniadanie, miła obsługa, wszystko pięknie.
Pierwszym miejscem w jakie chciałem się udać był Cmentarz Orląt, czyli część cmentarza Łyczakowskiego. Na miejscu spotkałem Panie które przyjechały z Piaseczna zrobić tam porządku na grobach swoich bliskich, a także opiekuna cmentarza - także Polaka, rodowitego Lwowianina.

Cmentarz Orląt

Image
Image

Cmentarz Łyczakowski

Image
Image
Image

Potem dalsza część wędrówki po mieście i atrakcjach:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Wieczorem o 20:23 wsiadłem w pociąg, w 12 godzinną podróż do Odessy :)

Image
Image

Lwów bardzo przyjemny, bezpieczny, bogaty w miejsca do krążenia i podziwiania.

Przygotowania:
Mapa Ukrainy + przewodniki po Lwowie i Odessie + podstawy rosyjskiego (zamiast ukraińskiego co na dzisiaj robi różnicę) + plecak zapakowany na minimum + gotówka w złotówkach do wymiany za granicą

Koszty:
bus Warszawa - Lwów 60zł
Hotel: 340 UAH tj ok 58zł
Piwo w barze: do 18UAH, tj do 3zł
Kanapki, kebaby, ciastka: wszystko w bardzo przystępnych cenach :)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 17 Paź 2015 17:25 

Loty: 54
Kilometry: 104 521
Krajów: 23 / 10.8%
cd podróży czyli jestem już w pociągu do Odessy. Poznaje sporo Ukraińców, są podobni do nas, ale mniej zmanierowani. Trochę jak Polacy 20lat temu. Niektórzy spokojni, są też i tacy i takie bardziej rozrywkowe osobniki jak to w drugiej klasie bywa.. W zestawie podróżnym dostajemy prześcieradło, poszewkę na pościel i poduszkę oraz koc. Czaj i alkohol podróżny należy zakupić we własnym zakresie.

Image
Image

słońce wschodzi, sprzątamy zestawy noclegowe i jest! Odessa!

Image

i podobnie jak we Lwowie i tym razem swoją drogę do hotelu planuje pieszo, tak by zwiedzić co nieco, tym bardziej że pokój będzie gotowy ok 14:00, a jest 8:30.. W Odessie moje zadanie było jednak trudniejsze, bo nie miałem mapy miasta i żadnego pojęcia jak ono nawet orientacyjnie wygląda. Telefon padnięty. Nazwa hotelu i ulicy w ostatniej momencie zapamiętana. W przydrożnym kiosku kupiłem mapę, jedyną jaka była, czyli pisaną cyrylicą.. i wtedy pożałowałem że na lekcjach rosyjskiego nie wysilałem się bardziej! Dzięki temu przezabawnemu zbiegowi okoliczności moja wędrówka zaprowadziła mnie do wielu ciekawych miejsc.

Dworzec morski
Image
Image
Image

Schody Potomkina
Image

We love Starbucks!
Image

Charakter i historia Odessy jest wyjątkowa, wielokulturowość i dostęp do morza przekłada się na architekturę i klimat miasta. Mieszkańcy Odessy są ponoć wyjątkowo dumni ze swojego pochodzenia.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

trafiłem do hotelu. Prysznic, odpoczynek, przebieranie i back to miasto.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Zaczynam dzień 4. - subbota.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

dwie godziny przed pociągiem powrotnym trafiłem na sobotni rynek (targ) w Odessie. Mnóstwo osób z pobliskich wiosek z warzywami, ryby, ciuchy, wino, agd, rtv i wszystko czego można tylko szukać! Dla najbardziej zainteresowanych zatroskanych swoją przyszłością - wróżby z kanarkiem

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

godzina 18:26, czas wejść do pociągu i ruszyć w drogę powrotną.

Image
Image

Niedziela rano - kolejny targ, tym razem w centrum Lwowa

Image

Godzina 10:15 autobus do Warszawy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość